BLOG

Apa Itu Yuran Setiausaha Syarikat

October 6, 2023

bp-ast

Yuran Setiausaha Syarikat

Di Malaysia, Yuran Setiausaha Syarikat adalah yuran yang akan dikenakan oleh firma setiausaha syarikat untuk perkhidmatan kesetiausahaan asas yang disediakan, ia boleh dikenakan secara bulanan, suku tahunan atau tahunan. Secara umumnya, yuran ini dikenakan ke atas syarikat anda untuk memastikan pematuhan dengan Akta Syarikat 2016.

Dalam bidang setiasusaha syarikat, kami menawarkan pakej dan perkhidmatan pendaftaran dengan harga yang berpatutan. Semua perkhidmatan setiausaha syarikat, termasuk penasihat pematuhan akan disediakan.

BP-AST lebih kepada perkhidmatan penasihat:

  • Memberikan nasihat kepada syarikat dan lembaga pengarah untuk mematuhi keperluan undang-undang yang tersedia di Malaysia.
  • Memberi nasihat mengenai perkhidmatan sokongan kesetiausahaan mengikut situasi syarikat.
  • Sebagai pihak perantara rasmi bagi syarikat antara badan kerajaan, bank, peguam, juruaudit, ejen cukai dan badan profesional lain.

 

Soalan Lazim (FAQ)

1. Apakah perbezaan antara setiausaha syarikat dan setiausaha syarikat dalaman?
Setiausaha syarikat adalah ahli penting dalam pengurusan sesebuah syarikat, dan ia adalah keperluan undang-undang bahawa seorang setiausaha syarikat dilantik selepas pendaftaran syarikat. Setiausaha syarikat boleh menawarkan perhidmatan kepada syarikat lain yang memerlukan namun setiausaha syarikat dalaman di khususkan untuk mengurus tadbir hal syarikat tersebut sahaja.

2. Mengapa memilih setiausaha syarikat berbanding setiausaha syarikat dalaman?
Keberkesanan kos. Melantik setiausaha syarikat lebih murah berbanding melantik setiausaha syarikat dalaman. Ini kerana langganan kepada servis setiausaha syarikat adalah berdasarkan kepada tempoh masa yang dikehendaki sahaja dan perkhidmatan yang berkaitan manakala setiausaha syarikat dalaman memerlukan gaji bulanan, faedah dan lain-lain kos berkaitan dengan Akta Pekerja.

3. Kepentingan mempunyai seorang setiausaha syarikat?
Seorang setiausaha syarikat bertanggungjawab untuk pentadbiran syarikat yang berkesan. Beliau perlu memastikan pematuhan dengan keperluan undang-undang dan peraturan dan pada masa yang sama melaksanakan tugas atau arahan yang dibuat oleh lembaga pengarah. Seorang setiausaha syarikat juga bertindak sebagai perantara antara pemegang saham dan pengarah.

4. Mengapa memilih BP-AST sebagai setiausaha syarikat anda?
BP-AST adalah sebuah firma perakaunan yang menyediakan perkhidmatan perakaunan profesional, cukai, setiausaha syarikat, seminar dan perundingan perniagaan, menjadikannya rakan yang sesuai untuk usahawan. Melalui pandangan pasaran yang luar biasa, BP-AST telah membantu banyak syarikat untuk mengoptimumkan kedudukan dan proses mereka untuk menjadi lebih kompetitif di pasaran.
Raymen Lee, Pengarah Perunding Utama dan Pengarah, adalah Ahli Perakaunan Bertauliah Sedunia (CAW) dan pemegang Ijazah Sarjana Perniagaan (MBA) yang telah membantubanyak syarikat dengan penyelesaian yang tepat untuk meningkatkan prestasi perniagaan mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Read More Articles

Pemotongan Nama Syarikat

November 17, 2023

bp-ast

PERBELANJAAN DAN PENDAPATAN

November 10, 2023

bp-ast